Féléves korára csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ami bár a világátlaghoz képest jó eredmény, még mindig messze van az elégségestől.
Az anyatejben található ellenanyagok ugyanis olyan pótolhatatlan védelmet biztosítanak a csecsemő számára, amely a felnőttkori egészségére is hatással van. A legfrissebb hazai kutatás szerint minden harmadik anyuka tapasztal nehézséget a szoptatás során, a szakmai szervezetek ugyanakkor továbbra is arra bátorítják az édesanyákat, hogy a problémák ellenére se adják fel a szoptatást, hanem kérjék szakértő segítségét.
Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék egy csecsemő számára: már az első pillanattól kezdve képes életmentő védelmet nyújtani, tápanyagtartalma pedig a baba igényének megfelelően változik. Ugyanakkor a szoptatás sokszor nem egyszerű feladat: a legfrissebb hazai iparági kutatás szerint minden harmadik anyuka tapasztal nehézséget a szoptatás során. Legtöbben arra panaszkodnak, hogy túl kevés az anyatej, míg a második leggyakoribb probléma a mellgyulladás és a kisebesedett mellbimbó. Szakértői segítség nélkül így gyakran idő előtt abbamarad a szoptatás, és 6 hónapos korára már csak a babák fele, 1 éves kor felett pedig alig negyedük kap anyatejet. Pedig az élet első 1000 napjában történő megfelelő táplálás, azon belül is a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás kulcsszerepet játszik számos gyermekkori és felnőttkori népbetegség megelőzésében.
MÁR AZ ELSŐ NAPOKBAN MEGALAPOZHATÓ AZ EGÉSZSÉGES FEJLŐDÉS
Ideális esetben az első táplálék, amellyel a baba találkozik, a kolosztrum, vagyis az előtej. Ez a kis mennyiségben termelődő, vitaminokban, tápanyagokban, fehérvérsejtekben és antitestekben gazdag tej megvédi az újszülöttet a körülötte lévő mikroorganizmusoktól, és segíti a korai egészséges fejlődést.
„Nagyon fontos, hogy az újszülött a születést követően a lehető leghamarabb mellre kerüljön, és megkapja az előtejet. Nem kell aggódni, ha a tej mennyisége kevésnek tűnik: az első napon mindössze 40-50 milliliternyi, azaz alig három evőkanálnyi előtej termelődik. Ez a mennyiség maradéktalanul eltelíti az újszülött cseresznye méretű gyomrát” – hívta fel a figyelmet a szoptatás világhete alkalmából Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
Az anyatej olyan immunglobulinokat is tartalmaz, amelyek bevonják a belek nyálkahártyáját, így hatékony védelmet nyújtanak a kórokozók ellen. Ettől a védelemtől azonban gyakran már a kórházban elesnek a csecsemők: a köznyelvben „teáztatásnak” hívott módszer amellett, hogy lemossa a bélfalról az értékes fehérjéket, úgynevezett cumizavart is okozhat, amely megnehezítheti a szoptatást.
„A korszerű táplálási irányok már nem javasolják a teáztatást, hiszen az anyatej a legnagyobb hőségben is fedezi a csecsemő folyadékigényét (ha szükséges, gyakoribb szoptatással). Amennyiben mégis folyadékpótlásra van szükség, a forralt lehűtött vizet javasoljuk, de semmiképpen se cumisüvegből, hanem pohárból adjuk. A cumisüvegből való etetés megzavarhatja az addig jól szopó csecsemő, ami nehézséget okozhat, és például az arc fejlődése szempontjából sem kedvező” – tette hozzá a szakértő.
AZ ELSŐ FÉL ÉVBEN NINCS SZÜKSÉG MÁSRA, CSAK ANYATEJRE
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakmai szervezetek a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást javasolják, az anyatej ugyanis az első hat hónapban tökéletesen fedezi a baba energia-, víz, és tápanyagigényét. Összetétele folyamatosan igazodik a szervezet változó igényeihez, és pontosan annyi zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitamint, ásványi anyagot és vizet tartalmaz, amire a babának éppen szüksége van. Az anyatejben emellett olyan bioaktív faktorok is találhatók, melyek serkentik az immunrendszer működését, és javítják a tápanyagfelszívódást.
„A szoptatás sajnos nem mindig zökkenőmentes, sok anyuka panaszkodik arra, hogy kezdetben fájdalmas, illetve sokan fordulnak hozzánk azzal is, hogy kevésnek érzik a tej mennyiségét. Fontos hangsúlyozni, hogy a fizikai problémák jelentős része, a rossz mellre helyezésből adódik, valamint az édesanya nem megfelelő táplálkozásból, vagy a kevés folyadékbevitelből eredhet. A felmerült problémák a legtöbb esetben a védőnők segítségével orvosolhatók, és nem kell miattuk idő előtt abbahagyni az anyatejes táplálást” - hangsúlyozta a szakértő.
Ugyanakkor előfordulhat, hogy az édesanyának minden próbálkozása ellenére sem sikerül a szoptatás, ekkor fontos, hogy a szakorvossal való egyeztetés után megfelelő tápszeres kiegészítést kapjon a baba. Semmiképpen se kezdjük tehéntejjel táplálni a kicsit, mert súlyos károkat okozhatunk.
A SZOPTATÁS KOMOLY BETEGSÉGEKET ELŐZHET MEG A BABÁNÁL ÉS AZ ANYÁNÁL
A tüdőgyulladás és hasmenés okozta kiszáradás világszerte vezető haláloknak számít az 5 év alatti gyermekek körében, ma viszont már bizonyított, hogy a szoptatás segít a betegségek megelőzésében: a hasmenéses esetek csaknem fele és a légúti fertőzéses esetek egyharmada megelőzhető, ha a baba elegendő ideig részesül anyatejes táplálásban. Mindemellett azoknál a babáknál, akiket az édesanyjuk hosszabb ideig tud szoptatni, 13%-kal csökken a túlsúly és az elhízás kialakulásának esélye, és 35%-kal kevesebb esetben regisztrálnak náluk 2-es típusú cukorbetegséget.
A szoptatás ráadásul az anya egészségét is támogatja: elősegíti a méh összehúzódását, csökkenti a szülés utáni vérzést, segít, hogy az anyuka visszanyerje a várandósság előtti súlyát, és csökkenti a cukorbetegség, a mell- és a petefészekrák, valamint a csontritkulás kialakulásának a kockázatát.
„A 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, valamint az élet első 1000 napjának megfelelő táplálás a soha vissza nem térő lehetőség arra, hogy az édesanyák megalapozhassák gyermekük jövőbeni egészségét, és olyan felnőttkori népbetegségeket is megelőzzenek, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség. Ha egyedül nem megy a szoptatás, bátran forduljunk szakemberhez, ne adjuk fel a próbálkozást!” – tette hozzá Csordás Ágnes.
Forrás: mindmegette.hu
Hozzászólások