A legtöbb szülő előszeretettel eteti gyermekét kuki néven jól ismert sós-olajos kukorica snack-kel. Nem csoda, ugyanis nulla az esélye, hogy a kisgyermek megfulladjon, a sótartalma miatt nagyon ízletes, a nagy nyári melegben sem romlik meg, és bármelyik sarki boltban olcsón megvehető. Viszont ne legyenek illúzióink: egyáltalán nem egészséges, így nem is ajánlatos a kicsiknek.
Az egyszerű kuki összetevőinek listája elméletben igen rövid: kukorica, olaj és só.
Való igaz, hogy a kukorica az a gabonaféle, amelyet elsőként adnak a kisgyermekeknek, ám a kuki alapanyagául szolgáló puffasztott kukoricának a saját tömegéhez képest nagyon nagy a kalóriatartalma, ám tápanyagtartalma gyakorlatilag zéró.
A másik nagy probléma a termékben lévő só. A modern gyermekgyógyászat szerint az egy évnél fiatalabb kisgyermekek esetében nem ajánlott a sófogyasztás, és a kuki éppen a sótól lesz olyan ízletes. Egy éves kor után is a kuki sótartalma még mindig magas, hisz a kisgyermekek szervezete más élelmiszerből is sóhoz jut, így a szükséges napi sóbevitel mennyisége jócskán megnőhet, ami a vesék túlterheltségéhez vezethet. Nem utolsósorban a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást és pajzsmirigy problémákat okozhatnak.
Az olajjal is problémák vannak, ugyanis a csomagoláson feltüntetett növényi olaj valószínűleg különböző olajos magvak kivonata, és aszkorbinsav-észtert, aszkorbinsavat (E 300), valamint palmitin- és sztearinsavat, glicerinsavat tartalmazhat. Ez allergiás reakciókat, súlygyarapodást, koleszterinszint emelkedést eredményezhet, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A gyártók ugyanakkor a szélesebb választék érdekében mesterséges színezéket adnak a puffasztott kukoricához, amelyek többek között tatrazin sárga színezék (E102), ami szintén allergiát okozhat. A nagy mennyiségű tatrazin pedig megnövelheti az ADHD-szindróma kialakulásának esélyét, ami a figyelemhiánnyal, hiperaktivitással és lobbanékonysággal vagy ezek kombinációjával áll összefüggésben.
Ezek ismeretében kétszer is érdemes meggondolni, hogy mennyi kukit adunk gyermekünknek, különösen annak tudatában, hogy számos, ennél jóval egészségesebb, gyümölcsökön és zöldségeken alapuló alternatíva áll a rendelkezésünkre.
Hozzászólások